На 27 и 28 април сдружение Спортен клуб „Комак Спорт“ беше домакин на двудневна национално конференция в Банско. Събитието се проведе в рамките на проект “Ела и играй 4.0”, EAC-2020-0745, съфинансиран от ЕС. Конференцията събра спортни ентусиасти, експерти и заинтересовани страни, за да обсъдят значението на спорта за приобщаването и здравето. Конференцията включваше различни панели и презентации, като особен акцент беше поставен върху интегрирането на 3D холограми в спорта.

Спортният клуб е част от образователния комплекс “Цар Симеон Велики”, който включва Частна детска градина “Росица”, Частно основно училище “Цар Симеон Велики”, Частна гимназия по наука и предприемачество “Асен Йорданов” и Учебен център “Цар Симеон Велики”.

Събитието започна с регистрация и топло посрещане на участниците. Във встъпителните думи на Константина Нешева бе подчертана значимата роля на спорта за насърчаване на приобщаването и повишаване на физическото и психическото благополучие. Основната реч наблегна на значението на спорта за насърчаване на по-здраво общество и насърчаване на разнообразието.

Един от основните акценти на конференцията беше представянето на новата спортна програма и нейния цифров инструментариум. Презентацията на Петър Стоянов осветли иновативните начини, по които технологиите могат да подобрят спортните преживявания и да осигурят достъпни ресурси за спортисти и треньори. На конференцията беше подчертано използването на 3D холограми в спорта, което революционизира начина, по който спортистите тренират, а зрителите се ангажират с играта.

По време на конференцията бяха проведени няколко интересни панела и семинари. Панелната дискусия за спортните програми между поколенията показа най-добрите практики и успешни примери за инициативи, които преодоляват различията между поколенията чрез спорт. Участниците се запознаха с ефективни стратегии за прилагане на приобщаващи спортни програми, които осигуряват равно участие и ползи за всички хора.

Освен това Яница Бойчева изнесе презентация на казус, в която се подчертаха успешните реализации на приобщаващи спортни инициативи. Тези инициативи не само са осигурили възможности за хората с увреждания, но и са насърчили чувството за общност и овластяване. Сесията включваше сегмент с въпроси и отговори, по време на който участниците имаха възможност да проучат по-задълбочено практическите аспекти на тези програми.

Конференцията се фокусира и върху ползите от спорта за физическото и психическото здраве. Презентацията на Ангела Митровска изтъкна положителното въздействие на спорта върху цялостното благосъстояние, като подчерта важността на поддържането на активен начин на живот. Семинарът за насърчаване на здравословния начин на живот чрез спорт и физическа активност предостави на участниците ценни стратегии, които да приложат в своите общности.

Вторият ден на конференцията започна с презентация на тема “Образование чрез спорт”, в която бяха представени няколко казуса, подчертаващи образователните ползи от спорта извън физическата подготовка. Експертният панел, модериран от д-р Младен Ламбев, обсъди предизвикателствата и възможностите за насърчаване на приобщаващия спорт в отдалечените населени места в Югозападния регион на България. Те обърнаха внимание на необходимостта от адаптирани инициативи в районите с недостатъчно обслужване, за да се осигури приобщаване.

Изграждането на партньорства за устойчиви спортни инициативи беше друга важна тема, разгледана по време на конференцията. Семинар предостави информация за ефективното сътрудничество между организациите и заинтересованите страни за постигане на дългосрочно въздействие, което гарантира успеха и устойчивостта на спортните програми.

Събитието подчерта значението на включването на местните власти и неправителствените организации в инициативите за спорт и физическа активност. Проведе се кръгла маса, която позволи на участниците да споделят своя опит и да обмислят идеи за това как по-добре да се включат основните заинтересовани страни в насърчаването на спорта на местно ниво.

С наближаването на края на конференцията в обобщение на основните уроци и изводи бе подчертано значението на спорта за насърчаване на приобщаването, здравето и развитието на общността. В заключителните бележки беше изразена благодарност към всички участници и беше подчертано, че е важно да продължим да развиваме спортни инициативи, които насърчават разнообразието, благосъстоянието и достъпността.

Националната конференция предостави платформа за обмен на знания, като вдъхнови участниците да предприемат действия и да приложат ценните идеи, придобити по време на събитието. Конференцията показа вълнуващия потенциал на технологиите за подобряване на спортното изживяване и създаване на по-приобщаващ спортен пейзаж с интегрирането на 3D холограми в спорта.

По-долу можете да видите някои от материалите, използвани на конференцията:

Презентация – Образование чрез спорт

BG - Образование чрез спорт

 

Презентация – Успешно прилагане на приобщаващи спортни инициативи

BG - Успешно прилагане на приобщаващи спортни инициативи

 

*Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Тази публикация отразява само личните виждания на нейния автор и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се в нея информация.