На 12 май 2023 г. в Дома на Европа, гр. София се проведе международна конференция „Спорта и Неформалното образование“, организирана от Асоциация за развитие на българския спорт в рамките на инициативата Sport and NFE, съ-финансирана по програма Еразъм+ на Европейския съюз.

Михаил Балабанов, Изпълнителен директор на Център за развитие на човешките ресурси (Еразъм+ НА), проф. Красимир Петков, доктор, Декан на факултет Спорт, Национална спортна академия „Васил Левски“ и Деница Андонова, Председател на Мундус България, откриха конференцията, организирана от Асоциация за развитие на българския спорт.

Основната тема на събитието беше силата на спорта като инструмент за обучение, както и важността на ценностите и уменията, които помага да се изградят чрез него. Подробно беше представена програмата Еразъм+, която е изключително успешна и се фокусира върху развитието на човешките ресурси в Европейския съюз – най-ценният ресурс на ЕС. Също така, беше разгледана и иновативната практика на Обучение чрез спорт, която изгражда качества и умения, основани на ценности и е от полза за личностния и професионалния растеж на обучаемите.

Д-р Младен Ламбев, представител на сдружение Спортен Клуб „Комак Спорт“ взе участие в събитието и представи една от действащите инициативи на организацията, а именно проекта „Ела и Играй 4.0“ (EAC-2020-0745), съфинансиран от ЕС. Целта на проекта е да използва технологиите на Индустрия 4.0 с цел да увеличи популярността на спорта сред младите хора, едновременно с това да демонстрира ползите от цифровизацията за възрастните. Чрез използването на 3D холограмите се представят стъпка по стъпка упражнения, специално адаптирани за три целеви групи (младежи, семейства с деца и хора на възраст 60+), осигурявайки визуално привлекателни и лесно разбираеми инструкции.

Спортният клуб е част от Образователен комплекс „Цар Симеон Велики“, който включва в себе си Частна детска градина „Росица”, Частно основно училище „Цар Симеон Велики”, Частна гимназия по природни науки и предприемачество „Асен Йорданов” и Център за обучение „Цар Симеон Велики”.

*Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Тази публикация отразява само личните виждания на нейния автор и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се в нея информация.