Международната конференция „Спортни иновации и добри европейски практики“, която се проведе на 16 юни в София, България, се фокусира върху показването иновативни проекти и се обсъдиха възможностите за тяхното прилагане в Европейския съюз. Събитието беше организирано от Сдружение Спортен клуб „Комак Спорт“ в рамките на проект „ Ела и Играй 4.0“ (EAC-2020-0745), съфинансиран от EAC/S09/2020 – Масови спортни програми и Инфраструктурни иновации на Европейския съюз. Събитието привлече 100 участници от различни заинтересовани страни, включително известни лектори от европейските институции.

Конференцията, която се проведе Гранд хотел София, започна в 10:00 ч. с регистрацията на ентусиазираните участници, които пожелаха да се запознаят с последните постижения в спортните практики. Д-р Младен Ламбев, представляващ спортен клуб „Комак Спорт“, произнесе встъпителни думи и отправи топло приветствие към всички участници, задавайки вдъхновяващ тон за темите през деня на събитието.

В събитието се включи като основен говорител г-н Родриго Дудас, спортен координатор на Будапещенската асоциация за международен спорт в Унгария. Г-н Дудас завладя аудиторията с личната си спортна кариера, която започва от Бразилия и стига до Будапеща, изтъквайки образователните спортни практики в Унгария и предостави ценни идеи за насърчаване на международното сътрудничество на институциите.

Една от интерактивните презентации, озаглавена “Ела и играй 4.0”, привлече вниманието на присъстващите. Представена от Яница Бойчева и д-р Младен Ламбев, тази сесия демонстрира цифровия инструментариум и 3D холограмни изображения, разработени в рамките на проекта. Проектът има за цел да използва технологиите на Индустрия 4.0, за да направи спорта по-популярен сред младите хора, като същевременно демонстрира ползите от цифровизацията и за възрастните. 3D холограмите представиха упражненията стъпка по стъпка, съобразени с три целеви групи (за младежи, семейства с деца и хора на възраст 60+), като предоставиха визуално ангажиращи и лесно разбираеми инструкции.

На конференцията бяха разгледани и устойчивите спортни практики в ЕС. Елиф Кайхан от Турция представи “Мрежата от въглеродно неутрални спортни клубове – C ZERO SPORTS CLUB”. Тази инициатива има за цел да мотивира спортните организации да намалят своя въглероден отпечатък, като признава ключовата роля, която спортната индустрия играе в решаването на проблемите на околната среда.

Иновативни методи и техники за обучение бяха разгледани в останалите сесии, една от които озаглавена „#SWIM – плувай без страх“, от Йоанна Дочевска, представител на Българската асоциация за развитие на спорта. Този новаторски подход е насочен към хидрофобията, като е разработено цялостно ръководство, полезно за родители и плувни организации, насърчаващо безопасното и приятно плуване за всички. Тя обсъди и инициативата „#SMILE – Sport, Motivation, Inclusion, Leadership, Engagement“, която се фокусира върху устойчивото включване на лица с интелектуални затруднения в спортни дейности на местно, национално и международно ниво.

Насърчаването на равенството и приобщаването в европейския спорт беше другия ключов аспект на конференцията. Д-р Роберто Волпе, представител на Националния съвет за научни изследвания на Италия, хвърли светлина върху проекта „Женски препятствия”, който има за цел да повиши физическата активност на жените и да преодолее бариерите пред участието им в спорта.

Конференцията завърши с изказване на Яница Бойчева, която отправи заключителни слова и обобщи основните изводи от сесиите през деня. Участниците напуснаха събитието, вдъхновени от споделените знания, иновативните идеи и възможностите за сътрудничество, които се появиха по време на конференцията.
Международната конференция на „Спортни иновации и добри европейски практики” се превърна в изключителна платформа за обмен на идеи, насърчаване на нови партньорства и популяризиране на спортните практики в Европа. Тъй като спортната индустрия продължава да се развива, това събитие създаде предпоставки за бъдещо развитие, което ще окаже положително въздействие както върху любителите на спорта, така и върху спортистите.

 

*Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Тази публикация отразява само личните виждания на нейния автор и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се в нея информация.